Automatický alebo pákový kávovar? Vyberte si správne
Kávu v súčasnosti kúpite v akomkoľvek pohostinstve, pube či reštaurácii. Práve preto je dôležité ponúkať ju v čo najvyššej kvalite. Na to však výberová káva a šikovný barista nestačia. Potrebujete totiž kvalitný kávovar. Je pre vaše podnikanie vhodný automatický alebo pákový?

Kávu v súčasnosti kúpite v akomkoľvek pohostinstve, pube či reštaurácii. Práve preto je dôležité ponúkať ju v čo najvyššej kvalite. Na to však výberová káva a šikovný barista nestačia. Potrebujete totiž kvalitný kávovar. Je pre vaše podnikanie vhodný automatický alebo pákový?

Oba typy sa od seba líšia. Každý z nich je totiž vhodný pre iný druh prevádzky. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si vhodne vybrať kávovar tak, aby ste ho využili na maximum.

Plánujte, premýšľajte o detailoch

V tejto fáze už pravdepodobne viete, či idete otvárať reštauráciu, pohostinstvo, cukráreň alebo street food okienko. Podľa toho si zadefinujte, akí zákazníci budú váš podnik navštevovať.

Budú to ľudia, ktorí si potrpia na kvalitnú výberovú kávu a dokážu o nej rozprávať hodiny? Alebo, naopak, k vám budú zákazníci chodiť najmä kvôli chutnému jedlu a káva bude tvoriť len malé percento vydaných položiek? Prípadne ich za deň vydáte obrovské množstvo?

Automatický kávovar

Automatický kávovar je univerzálnym riešením pre gastroprevádzky, ktoré vedia, že ich biznis model nebude primárne postavený na príprave výberových káv. Zároveň ponúka kompromis vo výhodnej cene. Necháva tak priestor zamerať sa na dôležitejšie faktory prevádzky. Po čase tak môžete začať využívať prepracovanejšie metódy prípravy kávy.

Avšak, aj kvalitne upražená a zomletá káva bude chutiť božsky z automatického kávovaru. Iba vynecháte tradičný, pre niekoho príťažlivý rituál práce s pákami. Taktiež prináša obrovské benefity v podobe nenáročnej údržby vďaka samočisteniu, zásobníku pre odpad či preplachovaniu vnútorných častí. Je preto ideálnym pomocníkom do podniku, kde potrebujete vydávať jeden horúci nápoj za druhým, v čo najkratšom čase.

Pákový kávovar

Dnešné pákové kávovary však nezostávajú a pri správnom využití dokážu vydať až 300 káv za hodinu. K ich obsluhe však treba mať vyškolený personál, ktorý sa oň dokáže postarať a pripraví perfektnú kávu. Samozrejme, základom je správny výber dodávateľa zŕn a správne zomletie.

Ich obsluha je však náročnejšia na sústredenie. Zatiaľ čo automatický kávovar si zapamätá, že optimálna gramáž kávy na jedno klasické espresso je 7 gramov, pri pákovom treba neustále dbať na správne dávkovanie.

Sofistikovanejšie kávovaryobsahujú aj teplotnú sondu pre zabezpečenie dokonalej mliečnej peny či nastavenie standby módu až s 50 % úsporou energie.Treba dodať, že pákové kávovary majú krásny dizajn, ktorý umocní dojem z profesionality podniku.

Stále váhate?

Je dôležité dopredu vedieť, čo od kávovaru očakávate a koľko káv plánujete denne vydať. Zabudnúť netreba ani na dispozície priestoru, v ktorom bude kávovar umiestnený. Oba varianty majú svoje výhody aj nevýhody.

Zohľadnite však aj financie potrebné na servis kávovaru, náročnosť práce, či investície do školenia seba alebo svojich zamestnancov. Ak premýšľate nad zmenou alebo otvárate nový podnik, neváhajte nás kontaktovať pre výber toho najvhodnejšieho riešenia pre vás a vašich zákazníkov.

Flexibilita a trvanlivosť. Investujte do správnej priemyselnej práčky
Dobre fungujúca reštaurácia alebo bistro sa nezaobídu bez špičkového vybavenia kuchyne. Dôležitý je aj samotný priestor, v ktorom sa zákazník musí cítiť príjemne. Samozrejmosťou sú preto čisté obrusy na stoloch, ako aj čisté oblečenie vašej obsluhy. Doma špinavú bielizeň však rozhodne prať nebudete. Máme pre vás riešenie.