Dokonalé palacinky? S palacinkovačom sa priblížite tým od babičky
Palacinky patria medzi najobľúbenejšie jedlá malých aj veľkých. S ich prípravou vám v prevádzke pomôže palacinkovač. Viete, aké sú jeho výhody v porovnaní s panvicou?

Palacinky sa zo svojej popularity tešia už celé stáročia. Sú stálicou v ponuke mnohých gastronomických prevádzok. Prečo by ste však mali investovať do profesionálneho palacinkovača? Aké sú jeho výhody v porovnaní s klasickou panvicou?

Či už palacinky v ponuke vašej reštaurácie máte alebo nad nimi len uvažujete, je dobré mať prehľad o možnostiach ich prípravy. Samozrejme, môžete ich pripravovať na panvici, no palacinkovač môže priviesť do vašej kuchyne celkom nový vietor. Chutné, krehké, s menšou námahou a za kratší čas.

Palacinky naprieč chuťami

Ruku na srdce, poznáte niekoho, kto by nemal rád palacinky? Vďaka ich veľkej variabilite si vyberie naozaj každý. Slané, sladké, tenké alebo hrubé? Palacinky môžete podávať ako súčasť raňajok, dezertov, v slanom variante sú plnohodnotným hlavným jedlom. V susednom Rakúsku sa nakrájané podávajú namiesto rezancov do polievok. Zdravšie, vysokoproteínové palacinky potešia nadšencov zdravého životného štýlu.

Pôvod tohto lahodného jedla sa dá len ťažko určiť. V mnohých obmenách sa objavujú takmer po celom svete. Už od šiesteho storočia ich poznali starovekí Gréci. U Rimanov sa skladali z mlieka, vajec, múky a pridávali sa rôzne bylinky. Prvé tri palacinky sa považovali za posvätné. Poznali ich domorodí Američania, Francúzi, Škóti a Nemci. V modernej americkej histórii sa objavujú ako neoddeliteľná súčasť raňajok, poliate javorovým sirupom a maslom.

Panvica vs. palacinkovač

Palacinkovač sa hodí nielen do domácnosti, ale jeho profesionálny variant oceníte aj v gastrobiznise. Oproti klasickým panviciam je oveľa jednoduchší na údržbu. Pri kvalitnom palacinkovači nepotrebujete žiaden olej. Jeho rovnomerne rozohriaty povrch zabezpečí ich krehkosť a jemnosť. Príprava palaciniek je rýchlejšia, ich obracanie jednoduchšie. Nie je dôležité, či ide o sladkú alebo slanú palacinku.

Ako vyberať palacinkovač?

Na trhu je veľké množstvo palacinkovačov. Od jednoduchých, vhodných na domáce použitie až po tie, ktoré sú určené do profesionálnej kuchyne. Lacnejšie domáce palacinkovače majú obyčajne povrh potiahnutý teflónom. Ten je veľmi háklivý na poškodenie a opotrebenie. Záťaž profesionálnej kuchyne by dlhodobo zvládal len naozaj ťažko.

Profesionálny palacinkovač má povrch z liatiny. Ten je mimoriadne pevný, rovnomerne a dobre vedie teplo. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou pred poškriabaním. Nemusíte sa teda báť používať akékoľvek náčinie. V prípade vyťaženosti palacinkovača si môžete zvoliť variáciu s dvoma platňami.

Palacinky tu budú, rovnako ako zmrzlina, vždy. Či už sa budú volať palacinky alebo im dáme iný, honosný názov, podstata je rovnaká, milujú ich malí aj veľkí. V prípade, že si s výberom vhodného palacinkovača do vašej prevádzky neviete rady, neváhajte nás kontaktovať.

Chladenie nápojov netreba podceniť: ako si vybrať správnu vitrínu?
Zákazníci si potrpia nielen na kvalitu obsluhy, ale aj podávaných nápojov. Na to, aby boli bezchybné, potrebujete vhodnú chladiacu vitrínu. Čo by ste nemali podceniť pri jej výbere?